IN DETAIL

Van 690 volt naar 380 kilovolt

De reis van de stroom

Wie de stekker in het stopcontact stopt, weet vaak nog net dat er 220 volt uit komt. Maar hoe die volts daar terecht komen? Vanaf de Noordzee legt de opgewekte duurzame stroom van Gemini een hele reis af. Steeds krachtiger, om uiteindelijk weer te worden afgebouwd in sterkte om al onze apparaten in huis te kunnen laten draaien. Een verslag.

De stroom die in Gemini Windpark wordt opgewekt legt een hele reis af. Onderweg gebeurt er ook het nodige met de elektriciteit. Technical Project Manager Bernard van Hemert legt het ons uit: ‘De turbine wekt stroom op met 690 volt. De transformator in de turbine maakt er ter plekke 33 kilovolt van. Vervolgens zijn zeven tot acht molens bij elkaar aangelust: de gecombineerde stroom gaat naar de OHVS, waar de transformator er 220 kilovolt van maakt. Vervolgens gaat de elektriciteit de 85 km lange kabel in die bij Eemshaven het land bereikt. Daar hebben we een landstation gebouwd, vol met transformatoren. Daar wordt de stroom omgezet naar 380 kilovolt, om over grotere afstanden vervoerd te kunnen worden. En een paar kilometer verderop hebben we tot slot een aansluitpunt bij Tennet geboekt, de netwerkbeheerder. Om met 220 volt uiteindelijk weer – in omgekeerde volgorde – in onze woningen terecht te komen.’ Op termijn verwacht Van Hemert overigens wel de introductie van 380 kilovolt-kabels die onder de zeebodem gelegd kunnen worden. ‘Die techniek is nog redelijk nieuw en moet eerst proven technology worden.’

 

 

Verder zorgen spoelen en condensatoren ervoor dat de transportverliezen aan stroom worden geminimaliseerd. ‘Ook beschikken we over diverse slimme technieken om de 600 MW die uiteindelijk in het park wordt opgewekt geleidelijk op het net te krijgen. Dat moet rustig worden opgebouwd.’ Voor de leveringszekerheid helpt dat Gemini Windpark een aantal zaken dubbel heeft uitgevoerd: ‘Twee OHVS’en met elk twee trafo’s van 180 MW en twee exportkabels. Daarmee kunnen we optimaliseren. We houden bijvoorbeeld ook heel secuur de temperatuur in de kabels in de gaten. Indien nodig kunnen we switchen en regelen.’

 

Door drie geleiders loopt de door de turbines opgewekte energie. De geleiders worden omgeven door een kunststof laag om de 220.000 Volt te isoleren van aarde.

De 600MW van

Gemini wordt niet in één keer op het net aangesloten.

Dat gebeurt geleidelijk en weloverwogen.

 

Klik hier voor

De lifeline van Gemini

210 km aan kabel verbindt Gemini met het vaste land. Op zich al een wonder van techniek. Lees hier meer over de kabel met 30 cm doorsnede die de opgewekte stroom bij het Nederlandse stroomnet aanlevert.

 

 

Afmelden | Contact

 

Aanmelden